DIENSTEN

WAAR WE GOED IN ZIJN

LASSEN

Lassen kan met verschillende lasprocessen, zoals MIG/MAG lassen, TIG lassen en elektrode lassen.

Wat is lassen?

Een definitie van lassen is: het verbinden van materialen door middel van druk en/of warmte, waarbij het materiaal op de verbindingsplaats in vloeibare of deegachtige toestand wordt gebracht, terwijl al of niet materiaal met ongeveer dezelfde samenstelling wordt toegevoegd, waarbij continuïteit ontstaat tussen de te verbinden delen. Anders dan bij solderen smelt bij lassen ook het materiaal van het werkstuk, dus niet alleen het toevoegmateriaal. Wij beperken ons tot het lassen van verschillende soorten metalen, dus het lassen van bijvoorbeeld kunststof wordt niet behandeld.

CO2 lassen en MIG/MAG lassen

In de volksmond wordt dit lasproces nog wel CO2 lassen genoemd, maar de juiste term is MIG/MAG lassen. MIG/MAG staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het lasproces bij MIG lassen en MAG lassen is vergelijkbaar.

Vooral het soort gas is dus verschillend. Bij MIG/MAG lassen wordt er continu een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt de boog in stand gehouden. Het smeltbad wordt beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas. Bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium. Bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld kooldioxide of argonmenggassen met Argon, CO2 en O2). Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. Een actief gas heeft invloed op de samenstelling van de uiteindelijke las.

Vaak worden er ook menggassen gebruikt tussen inerte en actieve gassen. MIG/MAG lassen staat bekend om de veelzijdigheid en snelheid. Het wordt ook veel gebruikt vanwege de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt. De toepassing van MIG/MAG lassen is breed, uiteenlopend van ijzer en RVS tot aluminium.

TIG lassen is geschikt voor aluminium, hooggelegeerd staal en dun plaatmateriaal

TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas. Het dankt zijn naam aan de Engelse tern voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. Bij TIG-lassen wordt de warmte verkregen door een plasmaboog te trekken tussen een wolfraam elektrode en het werkstuk. Door de hoge smelttemperatuur van wolfraam (3410 graden Celcius) is dit een niet afsmeltende elektrode. Het toevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd.

Het toepassingsgebied van TIG lassen is vooral hooggelegeerd staal (RVS, roestvast staal) en aluminium. Het wordt ook regelmatig gebruikt voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes, omdat de lassnelheid vrij laag is. Met TIG lassen kunt u de hoogste laskwaliteit bereiken, maar het is geen eenvoudig proces. Dat komt voornamelijk doordat u het vuldraad handmatig toe moet voegen. TIG lassen vergt dus wel enige oefening.

Electrode lassen of het lassen met beklede electrode

Electrode lassen word ook wel booglassen met beklede electrode genoemd. Er wordt een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en een electrode. Deze boog zorgt voor de warmte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding. De kerndraad geleidt de stroom en dient als toevoegmateriaal. Als de boog ontstoken is, smelten de kerndraad en de bekleding. Door de stoffen die in de bekleding zijn toegevoegd komen er gassen vrij die helpen de boog in stand te houden. Deze stoffenbeschermen ook het vloeibare materiaal tegen invloeden van de buitenomgeving. Er vormt zich uit de bekleding een beschermende slak die zich op de uiteindelijke las vastzet. Verder kan de bekleding extra legeringelementen bevatten. Electrode lassen is een veel gebruikte vorm van lassen, omdat het veelzijdig is door de vele soorten elektrodes die te krijgen zijn. Daarnaast is dit lasproces het makkelijkst te leren. Elektroden lasapparaten zijn het voordeligst in aanschaf.

Aluminium lassen

Voor het lassen van aluminium zijn twee lasprocessen geschikt: u kunt kiezen voor MIG lassen of TIG lassen. In het geval van MIG lassen kiest u voor een aluminium draad en Argon als beschermgas. Maar let op! Niet ieder MIG lasapparaat is geschikt om aluminium mee te lassen. Aluminium absorbeert meer warmte, waardoor het noodzakelijk is om met een relatief hoge stroomsterkte te lassen. Daarnaast vraagt het aluminium draad meer van het draadtoevoermechanisme. Het draad is namelijk zachter en heeft eerder de neiging om op te stropen in het slangenpakket. In onze webshop wordt per MIG lasapparaat aangegeven of u hier aluminium mee kunt lassen.
Voor het TIG lassen van aluminium heeft u een inverter nodig die wisselstroom kan leveren. Een dergelijk apparaat is over het algemeen vrij prijzig en is dus in pricipe voorbehouden aan de professionele lasser. Bij het TIG lassen heeft u meer controle over het smeltbad. Hierdoor is het lasresultaat bi TIG lassen nog beter dan bij MIG lassen.

RVS lassen

Het lassen van roestvrijstaal (RVS) is mogelijk met zowel electrode lassen, MAG lassen als met TIG lassen. Het beste resultaat haalt u met TIG lassen, maar dat is ook meteen het duurste apparaat in aanschaf. Electrode lassen van RVS is op zich mogelijk, maar levert van de drie processen het minste resultaat. U dient wel specifieke RVS electroden te gebruiken. In de praktijk zal door de hobbylasser en semiprofessional het MAG proces worden gekozen. Het lasresultaat is goed en het is redelijk betaalbaar. Er wordt in dit geval van MAG gesproken, omdat er actief beschermgas wordt gebruikt. Meestal is dat een mengsel van Argon en CO2. Als toevoegmateriaal wordt een RVS lasdraad gekozen.

Machinebouw

Bij VDK metaal realiseren wij uw ideëen. Naast machinebouw, material handling en transportsystemen zijn wij ook gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van bordessen, trappen en frames die voldoen aan de allerhoogste eisen met betrekking tot voedselveiligheid (HACCP).

Onder Art & Design verstaan wij het op ‘klantwens’ vervaardigen van hoogwaardige life-style producten, buitenmeubelen, straatmeubilair, siertrappen en winkelinrichting uit RVS, staal of aluminium.

Draaien/verspannen

VDK metaal verzorgt draai en verspaan werkzaamheden voor alle materialen in alle gewenste vormen. Dit kan zowel in onze eigen werkplaats of wanneer het veel en repetitie werk is, bij onze partner op dit gebied.

Knippen en kanten/zetten

In onze werkplaatsen hebben we de mogelijkheid om RVS of alumium platen te knippen of kanten/zetten met een beperkte range. Onze machine kan platen verwerken tot 2,5 meter breed en met wanddiktes van:

• RVS tot 3 mm

• Aluminium tot 5 mm

Voor grotere maten of dikkere platen werken wij samen met een partner uit ons netwerk. Tevens besteden wij grotere hoeveelheden aan hen uit. Zij zijn hier volledig op ingericht en hebben geen beperkingen op gebied van knippen, snijden, kanten of zetten.

Coaten

Het coaten van materialen of werkstukken geschiedt vooral voor bescherming tegen beschadiging van het oppervlak tijdens transport of opslag. VDK metaal hanteert daarbij de standaard mogelijkheden af fabriek. Daarnaast verzorgt VDK metaal decoratieve coating. Dit kan in alle RAL kleuren en in alle vormen.

Ook is het mogelijk te decoreren door er figuren of tekst op te etsen, graveren of te laseren. Dit geldt natuurlijk voor alle materialen.

De puntjes op de i

Assemblage en montage behoren tot de kernactiviteiten van VDK metaal.

Het met precisie samenstellen van transportsystemen, complete machines en constructies (eventueel ook op locatie). Nauwkeurigheid en efficiency zijn bij ons vanzelfsprekend.

Voorkomende disciplines bij assemblage en montage zoals elektrotechnische werken, besturingen, testen, validatie en installatie voeren wij desgewenst ook voor u uit. Zo realisert vdkmetaal binnen budget projecten die voldoen aan de zwaarste kwaliteitseisen.

CONTACT

VOOR MEER INFORMATIE

Laat hier uw bericht achter

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Contact informatie

  Adres:
  Zalmweg 36B
  4941 VX  Raamsdonksveer

  Telefoon:
  06 – 53 655 964

  Email:
  info@vdkmetaal.nl